Ερευνητικά
Αρχική > Ερευνητικά

Χρήστος Γ. Γκόγκας


Ερευνητής Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ-ΙΤΕ), Ιωάννινα

Η πολύπλοκη πολυγενετική φύση των διαταραχών του εγκεφάλου, όπως οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, σύνδρομο εύθραυστου Χ, διανοητική αναπηρία) οι νευροψυχιατρικές διαταραχές (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια) και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι (νόσος του Parkinson, νόσος του Alzheimer) μαζί με μια πληθώρα μη γενετικών παραγόντων, παρεμποδίζουν τις προσπάθειές μας να τις κατανοήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε. Μελετώντας συγκλίνουσες σηματοδοτικές, μοριακές και κυτταρικές οδούς , μπορούμε να κατανοήσουμε την αιτιολογία αυτών των διαταραχών του εγκεφάλου. Οι πρωτεΐνες των κυττάρων καταλύουν τις περισσότερες από τις αντιδράσεις από τις οποίες εξαρτάται η ζωή. Μεταφραστικός έλεγχος είναι το άθροισμα των ρυθμιστικών γεγονότων που υπαγορεύουν αλλαγές στην σύνθεση πρωτεϊνών, ανά mRNA, ανά μονάδα χρόνου, και είναι καθοριστικός ρυθμιστής της αφθονίας των πρωτεϊνών. Το εργαστήριό μας επικεντρώνει στην κατανόηση των μοριακών και σηματοδοτικών μηχανισμών του μεταφραστικού ελέγχου στον εγκέφαλο και πώς αυτοί ελέγχουν τις σύνθετες λειτουργίες και συμπεριφορές του εγκεφάλου, όπως μάθηση, μνήμη, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, άγχος και φόβος, αλλά και πώς επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου (π.χ. νευροεκφύλιση).

Η έρευνα μας εστιάζει στους παρακάτω στόχους:

  1. Διερεύνηση του μετα-μεταγραφικού μεταφραστικού ελέγχου: Το εργαστήριο στοχεύει στη διαλεύκανση των μηχανισμών της μετα-μεταγραφικής ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης στον εγκέφαλο, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι πρωτεΐνες σηματοδότησης και οι πρωτεΐνες που προσδένονται στο mRNA διαμορφώνουν τη μετάφραση του mRNA.
  2. Αξιοποίηση ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων: Το εργαστήριο επιδιώκει να αξιοποιήσει τα εγκεφαλικά οργανοειδή που προέρχονται από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα για τη μελέτη της ανάπτυξης και της λειτουργίας των ανθρώπινων νευρικών κυκλωμάτων. Η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει πληροφορίες για τα κυτταρικά και μοριακά μονοπάτια που διαταράσσονται στις νευρολογικές ασθένειες.
  3. Ανάπτυξη μοντέλων ασθενειών σε τρωκτικά: Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε και να χαρακτηρίσουμε μοντέλα τρωκτικών που μιμούνται με ακρίβεια τις ανθρώπινες νευροβιολογικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Τα μοντέλα αυτά θα διευκολύνουν τη διερεύνηση των μηχανισμών της νόσου και τη δοκιμή πιθανών θεραπευτικών προσεγγίσεων.
  4. Καινοτόμες θεραπευτικές στρατηγικές: Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε νέες θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν στη δυσλειτουργία της πρωτεϊνοσύνθεσης στις νευρολογικές διαταραχές. Με την ανάπτυξη γενετικών και φαρμακολογικών εργαλείων, στοχεύουμε στην αποκατάσταση της φυσιολογικής πρωτεϊνοσύνθεσης και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.