Ερευνητικά
Αρχική > Ερευνητικά
Δημήτρης  Μπέης
Επικοινωνία

Δημήτρης Μπέης


Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογικής Χημείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογικής Χημείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Είμαι Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογικής Χημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΒΕ-ΙΤΕ. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα είναι στα πεδία της Βιοχημείας, Αναπτυξιακής και Κυτταρικής Βιολογίας. Στο εργαστήριο μου χρησιμοποιούμε το zebrafish (Danio rerio), ένα μικρό τροπικό ψάρι ως ζωικό πρότυπο για την δημιουργία πειραματικών μοντέλων ανθρωπίνων νόσων. To zebrafish παρέχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την Ιατροβιολογική Έρευνα και κυρίως την δυνατότητα να μελετηθούν σηματοδοτικά μονοπάτια σε επίπεδο οργανισμού in vivo. Τα έμβρυα είναι μικρά σε μέγεθος και η ανάπτυξη τους δεν εξαρτάται πλήρως από τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού ακόμα και σε πλήρη απουσία κυκλοφορίας, λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο με παθητική διάχυση για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν με σχετικά κανονικό πρότυπο για μερικές μέρες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μελετηθεί, η ανάπτυξη σοβαρών φαινοτύπων του καρδιαγγειακού συστήματος σε αντίθεση με αντίστοιχα μοντέλα επιμύων. Ανακαλύψαμε ότι η ανάπτυξη των καρδιακών βαλβίδων επηρεάζεται από την συσταλτικότητα της καρδιάς και τις αιμοδυναμικές επιδράσεις στα ενδοκαρδιακά κύτταρα, των οποίων ο συνδυασμός την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη. Μελετάμε την ανάπτυξη των καρδιακών βαλβίδων και δείξαμε ότι αυτές μπορούν να αναγεννηθούν σε έμβρυα και ενήλικα zebrafish. Το τελευταίο διάστημα επικεντρωνόμαστεε στο πώς ή ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης μετά από πρόκληση καρδιακής βλάβης επηρεάζει την αναγέννηση της καρδιάς. Επιπλέον χρησιμοποιούμε φυσικά εκχυλίσματα για την ανίχνευση νέων βιοδραστικών ουσιών που μπορούν να αναστείλουν την αγγειογένεση, την παραγωγή μελανίνης και να επάγουν αναγέννηση ή επούλωση τραυμάτων με βάση φαινοτυπικούς ελέγχους σε έμβρυα zebrafish.

Περιγραφή φωτογραφίας

  1. A) Τα zebrafish είναι ένα πολύτιμο πειραματικό μοντέλο για την ΒιοΙατρική Έρευνα. B) 3D αναπαράσταση εικόνων συνεστιακής μικροοσκοπίας μίας ενήλικης καρδιάς zebrafish, με το αγγειακό δίκτυο της καρδιάς να απεικονίζεται μέσω του διαγονιδίου fli1:GFP. C) 3D αναπαράσταση εικόνων συνεστιακής μικροοσκοπίας μίας ενήλικης καρδιάς zebrafish με τις καρδιακές βαλβίδες να σημαίνονται μέσω ανοσοιστοχημείας ενός αντισώματος ελαστίνης (μωβ)

Ερευνητικοί στόχοι:

  1. Ανακάλυψη νέων γονιδίων τα οποία εμπλέκονται σε καρδιοπάθειες χρησιμοποιώντας γενετική πληροφορία από επιδημιολογικές μελέτες και αλληλούχιση νέας γενιάς (π.χ. λειτουργική επαλήθευση αλληλομόρφων άγνωστης κλινικής σημασίας).
  2. Μελέτη του ρόλου των κυττάρων της φυσικής ανοσίας στην αναγέννηση της καρδιάς.
  3. Ανακάλυψη νέων βιοδραστικών ουσιών από φυσικά προϊόντα και άλλα εκχυλίσματα, χρησιμοποιώντας in vivo φαινοτυπικούς ελέγχους σε έμβρυα zebrafish.