Ερευνητικά
Αρχική > Ερευνητικά

Δημήτριος Ι. Φωτιάδης


Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων, Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων (MEDLAB) είναι μια ιδιαίτερα καινοτόμος και αυτόνομη ερευνητική μονάδα που εδρεύει στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η μονάδα δραστηριοποιείται έντονα στους τομείς της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της ανάπτυξης Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων. Διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένη αριστεία στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας υψηλής ποιότητας και στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, προϊόντων και υπηρεσιών Πληροφορικής (IT). Η μονάδα έχει συντονιστή τον Καθ. Δημήτριο Ι. Φωτιάδη, ο οποίος είναι Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στελεχώνεται με καταρτισμένους επιστήμονες, ερευνητές και άλλο προσωπικό από τον τομέα της Πληροφορικής.

Λεζάντα: Ερευνητικές δραστηριότητες της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων

Ερευνητικοί στόχοι του MEDLAB:

  1. Μοντελοποίηση πολλαπλής κλίμακας Βιολογικών Ιστών και Συστημάτων

Η Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων έχει επιδείξει μια μοναδική τεχνογνωσία στη μοντελοποίηση πολλαπλής κλίμακας βιολογικών ιστών και συστημάτων για τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το πεδίο της έρευνας είναι ευρύ και ασχολείται με την αριθμητική μοντελοποίηση: α) καρδιαγγειακών παθήσεων, β) υπολογιστική μοντελοποίηση οστικών παθολογιών, γ) γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβητικούς ασθενείς και δ) μοντελοποίηση της λειτουργίας της ακοής στο μέσο και έσω αυτί.

  1. Επεξεργασία Βιοϊατρικών και Γενετικών Δεδομένων

Η Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς της βιοπληροφορικής, όπως: (α) Ταξινόμηση αλληλουχίας με βάση την εξαγωγή προτύπων, (β) Ισομερισμός Cis/trans του πεπτιδικού δεσμού με χρήση εξόρυξης δεδομένων, (γ) Αναδίπλωση πρωτεϊνών αναγνώριση με χρήση κρυφού μοντέλου Markov και (δ) Εξέλιξη του καρκίνου του στόματος με βάση την ενσωμάτωση ετερογενών δεδομένων και μεθόδων ανάλυσης δεδομένων.

  1. Ευφυή πληροφοριακά συστήματα

Η Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ευφυών πληροφοριακών συστημάτων. Αυτός ο ευρύς τομέας περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την επικύρωση υπερσύγχρονων συστημάτων τηλεϊατρικής για την παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ασθενών που αποκαθίστανται μετά από σκελετικά τραύματα ή αθλητικούς τραυματισμούς και άτομα που χρειάζονται ειδική φροντίδα, όπως έγκυες γυναίκες ή άτομα με φοβίες.

  1. Φορετές συσκευές

Ο ερευνητικός στόχος είναι διπλός: α) υπολογιστική μοντελοποίηση της διάδοσης με υπερήχους σε επούλωση και οστεοπορωτικά μακρά οστά για την παρακολούθηση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης και της επούλωσης καταγμάτων, β) η ανάπτυξη εμβιομηχανικής μεθοδολογίας για την περιγραφή της σχέσης οστού-εμφυτεύματος.